Kurumsal + Çalışmalar + Üye Girişi Sepet İletişim

Sınav Heyecanı ve Sınav Kaygısıyla Başa Çıkmanın Yolları

Günümüzde ailelerin çocuklardan beklentileri çok fazla. Çocuklar, bu beklentileri karşılamaya çabalarken, biz onlara ilave bir stres yaratmış oluyoruz. Özellikle sınav dönemlerinde, çocukların başarısız olma ihtimali hem bizlere hem de çocuklara stres yaratmakta. Anne, babalar çocuklarının başarılı olması, onların iyi bir kariyer sahibi olabilmesi, rahat ve bolluk içinde yaşamalarını ister. Bu yüzden bu dönemlerde sınav heyecanı hat safhaya çıkar.

Sınav dönmelerinde özellikle, dikkat eksikliği, heyecan, stres yaşayan ve bu durumu kontrol edemeyen çocuklar için nefes terapileri yardımcı olur. Nefesle çalışmak çocuğun algısını açar, öğrenme kolaylığı sağlar, stres ve heyecanı olumlu yönde kullanmayı öğrenir. Bu dönemi ailenin rahat bir şekilde geçirmesini sağlar.

Sınav öncesinde çocukların işine yarayacak bazı bilgileri paylaşmakta fayda var;

1) Sınav adayı çocuğumuz, gece iyi bir uyku uyumalıdır. Sabah et grubu besinleri tercih etmemelidir. Ağırlık yapma ihtimali düşünülerek, kahvaltıdan sonra soğuk bir duş alıp, zinde olarak sınava gitmelidir.

2) Çok gergin, huzursuzluk durumu varsa eğer; sınava girmeden önce toparlanmak adına burundan on defa yavaşça nefes alıp, ağızdan ‘ohh’ diyerek nefes vermelidir.

3) Sınav sırasında heyecanlanmak, adayın bildiği soruları da yapamamasına sebebiyet verir. Bu durumda dört defa burundan nefes alıp, nefesi tutmak ve bu aşamadan sonra soruyu öyle okumak gerekir. Nefesi bitince burundan vererek, tekrar burundan nefes alıp, nefesi tutması ona soruyu anlamada ve cevabı hatırlama konusunda yardımcı olacaktır. Nefesi tutmak çocuğun zihninin sadece bir şeye odaklanmasını sağlayarak, anlamayı, hatırlamayı kolaylaştırır ve heyecanın azalmasını sağlar.

Size bahsettiğim bu bir kaç tekniğin uygulandığında nasıl işe yaradığını ,deneyimleyerek çocuklardan geri bildirim alabilirsiniz .Çocukların doğru nefesi öğrenmeleri ,diyafram nefesini hayatlarına dahil etmeleriyle birlikte ,kendileriyle barışık ,hayat dolu, pozitif ,kendine güvenen ,duygularını kontrol eden ve hayattaki farkındalık düzeyleri artmış nesiller yetiştirmemize olanak verir. Yukarıda verdiğim teknikler doğru nefes olmayıp, sadece hayatımızı kolaylaştıran tekniklerinden bir kaçıdır. Bu sebepten dolayı, bireyin doğru nefes almayı küçük yaşta öğrenmesi, onların hayata bir adım daha önde başlamasını sağlar.

Nefes okulu olarak, çocuklara özel nefes atölyeleri düzenlemekteyiz. Yaş guruplarına özel çalışmalar yapmaktayız.5-13 yaş grubuna daha çok oyunlarla nefes çalışmaları yaptırıp hem eğlenerek hem de nefes farkındalıklarını arttırarak ve doğru nefes almayı öğretmekteyiz.

Burada amacımız çocukların doğru nefes tekniklerini bilerek diyaframlarını kullanmayı öğrenmeleri ve hayatını kolaylaştıran teknikler öğreterek, irade kontrollerini sağlamaları, tüm organlarına yeteri derecede oksijeni gönderebilmeleri, bağışıklık sistemlerini güçlendirmeleridir. Böylece çocuklarımızı kendileriyle barışık, dingin, sosyal, kendilerini ifade edebilen, öz güvenli, farkındalığı yüksek çocuklar olarak hayata hazırlamaktadır.Sevgiler...

Melek ÖZEN

Diğer Makaleler

Nefes Koçu ne yapar?

Nefes koçu denilince, ilk akla gelen neden nefes koçu olunur, biz zaten nefes almıyor muyuz, neden böyle bir şeye ihtiyaç duyalım, zaten otomatik yaptığımız bir şey hakkında ne öğrenebiliriz gibi sorular gelmektedir. O nedenle bu konuya değinmek istedim.Bizler doğduğumuz zaman diyafram nefesi alıyoruz ve bunu iki yaşına kadar sorunsuz bir şekilde yapıyoruz. Kusursuz bir şekilde doğuyor, iki yaşından sonra dualiteyle tanışıyoruz. 0-6 yaş arası aileden gelen kısıtlam...

Nefes Eğitimi Çocuklara Nasıl Bir Katkı Sağlar?

Bir nefesle başlıyor hayat ve son nefesi vererek bitiyor. Doğduğumuzda diyafram kasımızı maksimum şekilde kullanma kabiliyetine sahibiz. İnsan tam ve mükemmel olarak doğuyor fakat; ileriki yaşlarda korku, kaygı dünyasıyla tanışan çocuk diyafram kullanmayı bırakmaya ya da diyaframı yanlış kullanarak o tam ve mükemmel yaratımdan uzaklaşmaya başlıyor. O nedenle, doğru nefes almayı ve nefes tekniklerini öğretmemizdeki amaç baştaki o mükemmel yaratımdaki diyafra...

Hayal et ki gerçek olsun...

Yeni Yılda Dileklerimizi Gerçekleştirmek İçin Yol Haritası...Hayal kurmak çocukluk döneminde başlaması gereken ve ileriki yıllarda geliştirilmesi çok önemli bir konudur. Genelde bizler hayal etmeye çalıştığımızda, hayaller içinde yaşamamamız gerektiği ve gerçekçi olmamızın faydalı olacağı söylenmiştir. Bu nedenle hayal kursak bile onları sınırlandırıyoruz, yok artık diyoruz çok abarttım. Oysa ki yaşam bolluk içi...